Γενετική θεραπεία μειώνει δραστικά το σωματικό λίπος σε πειραματόζωα

Η αύξηση των επιπέδων της πρωτεΐνης λεπτίνη σε πειραματόζωα επιταχύνει τη διάσπαση των λιπών και οδηγεί σε μεγάλες απώλειες βάρους, διαπιστώνουν Αμερικανοί ερευνητές. Υποστηρίζουν ότι η ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπείες κατά της παχυσαρκίας. Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Τέξας εισήγαγε στον οργανισμό αρουραίων επιπλέον αντίγραφα του γονιδίου της λεπτίνης, χρησιμοποιώντας ως φορέα μεταφοράς DNA έναν γενετικά τροποποιημένο ιό που χορηγήθηκε στα πειραματόζωα με ενδοφλέβια ένεση. Οι ερευνητές παρατήρησαν σημαντικές μεταβολές στα λιποκύτταρα, τα κύτταρα που παράγουν και αποθηκεύουν λίπος. «Η δομή των κυττάρων άλλαξε, από την κανονική εικόνα των λιποκυττάρων σε έναν νέο τύπο κυττάρου που δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ στο παρελθόν» αναφέρει σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου ο επικεφαλής της ομάδας Δρ Ρότζερ Ανγκερ. Στα λιποκύτταρα η αύξηση των επιπέδων της λεπτίνης κατά 50 φορές προκάλεσε πολλαπλασιασμό των μιτοχονδρίων, των βασικών «εργοστασίων ενέργειας» του οργανισμού. Τα μιτοχόνδρια απελευθέρωναν περισσότερη από την αποθηκευμένη ενέργεια, με αποτέλεσμα τη μείωση του σωματικού βάρους. «Έπειτα από 24 ημέρες, οι αρουραίοι στους οποίους είχαν γίνει ενέσεις [του γονιδίου της] λεπτίνης αδυνάτισαν από τα 280 στα 207 γραμμάρια κατά μέσο όρο» αναφέρει ο Ανγκερ. Η μέθοδος οδήγησε μάλιστα σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους από ό,τι παρατηρήθηκε στο ίδιο διάστημα σε αρουραίους που ακολουθούσαν δίαιτα φτωχή σε θερμίδες. Τα πειραματόζωα παρέμειναν υγιή και δραστήρια, ενώ η όρεξή τους ήταν σαφώς μειωμένη. Σύμφωνα με τον Ανγκερ, τα λιποκύτταρα παράγουν φυσιολογικά λεπτίνη, η οποία όμως για άγνωστο λόγο δεν παρεμβαίνει στο μεταβολισμό των λιπών. Η χορήγηση του γονιδίου, αντίθετα, οδηγεί στην παραγωγή λεπτίνης και από το συκώτι, γεγονός που επιτρέπει στην πρωτεΐνη να δράσει για την αύξηση της διάσπασης του λίπους. Η έρευνα δημοσιεύεται στην αμερικανική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences
Πηγή: health.in.gr, Φεβρουάριος 2004

AIDS και γενετικά τροποιημένα τρόφιμα απασχόλησαν
το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ


Περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι πήραν μέρος στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ της Βομβάης, Η Ινδία παραμένει υποταγμένη στη φτώχεια: περισσότεροι από 250 εκατομμύρια άνθρωποι, οι "ανέγγιχτοι", ζούν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα. Η ατζέντα περιλάμβανε θέματα, όπως το Aids και οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες. Πάρα πολλές εξαθλιωμένες οικονομικά οικογένειες στην Ινδία έχουν στους κόλπους τους μέλη που πάσχουν από Aids. Καθημερινά έρχονται αντιμέτωπες με το δίλημμα ποιο μέλος της οικογένειας προέχει να σωθεί, αυτό που πεινάει ή αυτό που πάσχει από Aids, αφού τα φάρμακα για την ασθένεια είναι ακόμη πανάκριβα. Οι πολέμιοι των γενετικά τροποιημένων τροφίμων εκδήλωσαν την υποστήριξή τους στον Καναδό αγρότη, από τον οποίο η βιοτεχνολογική εταιρεία Monsanto ζήτησε με αγωγή αποζημίωση για γενετικά τροποιημένα φυτά ελαιοκράμβης, που είχαν βρεθεί στο κτήμα του. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι ο αγρότης έπρεπε να είχε αγοράσει από την ίδια τους σπόρους. Οι περισσότεροι μετέχοντες, όπως είναι φυσικό, είναι ή Ινδοί ή από γειτονικά κράτη. Για τους συνέδρους η φετινή συνάντηση ήταν μια πολιτιστική επανάσταση. Το "παρών" έδωσαν επίσης 2.000 Γερμανοί, περίπου 1.000 Γάλλοι κι άλλοι τόσοι Αμερικανοί. Δεν έλειψαν και γνωστά ονόματα της παγκόσμιας διανόησης, μεταξύ των οποίων ο Αμερικανός γλωσσολόγος Νόαμ Τσόμσκι και ο Γάλλος αγροτοσυνδικαλιστής Ζοζέ Μποβέ. Τελευταία εμφανίστηκαν νέα κοινωνικά κινήματα εναντίον της εισαγωγής γενετικά τροποποιημένων προϊόντων. Σε αυτά προστίθεται το μοναδικό ινδικό φαινόμενο των "ανέγγιχτων", που ανήκουν στις φυλές-παρίες και αγωνίζονται να αποκτήσουν ίσα δικαιώματα στην ινδική κοινωνία. Οι εκπρόσωποί τους μιλούν εξ ονόματος 250 εκατομμυρίων ανθρώπων και ήδη έχουν βάλει τη σφραγίδα τους στο φόρουμ. "Αν μιλήσει κάποιος μόνον για νεοφιλελευθερισμό ή για ειρήνη στην Ινδία χωρίς να θίξει τα προβλήματα που απασχολούν τους Ινδούς, θα είναι μεγάλο λάθος" διαβεβαιώνει μέλος της οργανωτικής επιτροπής.
Πηγή: health.in.gr, Ιανουάριος 2004

Σπέρμα από εμβρυικά κύτταρα γονιμοποιεί ωάριο

Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν να μετατρέψουν εμβρυικά κύτταρα ποντικιών σε ανώριμο σπέρμα, ικανό να γονιμοποιήσει ωάρια που στη συνέχεια θα εξελιχθούν σε έμβρυα. Όπως αναφέρει το BBC, η συγκεκριμένη ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Δρ Τζορτζ Ντάλεϊ, καλλιέργησε εμβρυικά κύτταρα ποντικιών και στη συνέχεια απομόνωσε τα αρχέγονα γεννητικά κύτταρα, δηλαδή τα σπάνια εμβρυικά κύτταρα που έχουν τη δυνατότητα να μετατραπούν σε σπέρμα ή ωάριο. Όταν τελικά τα γεννητικά κύτταρα εξελίχθηκαν σε ανώριμο σπέρμα με τη βοήθεια των ερευνητών, εμφυτεύθηκαν σε θηλυκά ποντίκια, προκαλώντας την παραγωγή εμβρύων. Ωστόσο, μέσω της διαδικασίας δεν έχει προκύψει ακόμη γέννηση κάποιου ποντικιού, γεγονός που έχει κάνει πολλούς επιστήμονες να εικάζουν πως τα κύτταρα που παρήχθησαν δεν περιέχουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που απαιτούνται προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νεογνό με σάρκα και οστά. "Επόμενος στόχος μας είναι να δοκιμάσουμε κατά πόσον η ίδια τεχνική έχει τα ίδια αποτελέσματα με εμβρυικά κύτταρα ανθρώπων. Οι πρώτες ενδείξεις καταδεικνύουν πως το πείραμα θα είναι επιτυχημένο, αλλά θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα προκειμένου να προβούμε σε πιο ασφαλή συμπεράσματα" σχολιάζει ο Δρ Ντάλεϊ. Η έρευνά αυτή δείχνει ότι τα εμβρυικά κύτταρα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της ανδρικής στειρότητας.
Πηγή: health.in.gr, Δεκέμβριος 2003

Ανακαλύφθηκε γονίδιο υπεύθυνο για τον μη κληρονομικό καρκίνο του μαστού

Την ύπαρξη ενός γονιδίου που πιθανότατα ευθύνεται για την εκδήλωση μη κληρονομικού καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών, ανακάλυψαν Βρετανοί επιστήμονες. Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ επισημαίνει ότι,όπως είναι ήδη γνωστό, τα άτομα που κληρονομούν τα μεταλλαγμένα γονίδια BRCA διαθέτουν αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τις δυο παραπάνω μορφές καρκίνου. Ωστόσο, με βάση τα νέα δεδομένα, μια πρωτεΐνη με την ονομασία EMSY πιθανότατα αναστέλλει την ομαλή λειτουργία των υγιών γονιδίων BRCA1 και BRCA2, αυξάνοντας σε μεγάλο βαθμό το ενδεχόμενο πρόκλησης καρκίνου σε άτομα χαμηλού κινδύνου. Τα γονίδια BRCA βοηθούν στην επιδιόρθωση κατεστραμμένων περιοχών του DNA προτού το γονιδίωμα μετατρέψει ένα υγιές κύτταρο σε καρκινικό. Επομένως, ο οργανισμός όσων ατόμων διαθέτουν μετάλλαξη των παραπάνω γονιδίων, αδυνατεί να αμυνθεί επαρκώς έναντι του καρκίνου.Όπως εξηγεί ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής Τόνι Κουζαρίδης, στο πλαίσιο της μελέτης τέθηκαν υπό παρακολούθηση 551 γυναίκες που έπασχαν από μη κληρονομικό καρκίνο του μαστού. Όπως διαπιστώθηκε, τα γονίδια BRCA έδειχναν φυσιολογικά, ωστόσο η πρωτεΐνη EMSY ήταν υπερ-αντιδραστική σε μερικές από αυτές. Οι εν λόγω γυναίκες αποδείχθηκε ότι έπασχαν από επιθετική μορφή καρκίνου του μαστού, παρόμοια με εκείνη των γυναικών που παρουσίαζαν αλλοιώσεις των γονιδίων BRCA2. Τα συμπεράσματα της τρέχουσας μελέτης επιβεβαιώνονται και από παλαιότερες αμερικανικές μελέτες, βάσει των οποίων οι καρκινοπαθείς γυναίκες με υπερ-αντιδραστική πρωτεΐνη EMSY κατάφεραν να επιβιώσουν κατά μέσο όρο μόλις 6,4 έτη, ενώ όσες δεν διέθεταν κάτι αντίστοιχο έζησαν περίπου 14 χρόνια.
Πηγή: news.in.gr, Νοέμβριος 2003

Θεραπεία του καρκίνου με γενετικά τροποποιημένο αίμα;

Ορισμένοι τύποι καρκίνου μπορούν ίσως να θεραπευθούν με γενετική τροποποίηση του αίματος του ασθενή, ανακοίνωσαν Αυστραλοί ερευνητές. Η μέθοδος που ανέπτυξαν συνίσταται στην απομόνωση χιλιάδων λευκών αιμοσφαιρίων από το αίμα του ασθενή και την εισαγωγή επιπλέον γονιδίων σε αυτά. Τα κύτταρα διοχετεύονται στη συνέχεια πίσω στην κυκλοφορία του αίματος για να εντοπίσουν και να καταστρέψουν τους καρκινικούς όγκους. Η μέθοδος δοκιμάστηκε ήδη σε ποντίκια με επιτυχία ενώ οι κλινικές μελέτες σε ανθρώπους αναμένονται σε δύο περίπου χρόνια. Η πρώτη μορφή όγκου στην οποία θα δοκιμαστεί η νέα μέθοδος είναι το αδενοκαρκίνωμα, συχνό σε διάφορους τύπους όγκων που αναπτύσσονται σε όργανα όπως ο μαστός, το παχύ έντερο, το πάγκρεας και πιθανώς και ο πνεύμονας. H μέθοδος είναι εξαιρετικά σημαντική αφού ενισχύει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να αναγνωρίζει τα καρκινικά κύτταρα.
Πηγή: news.in.gr, Οκτώβριος 2003
Ο Ιωάννης Παπαποστόλου
Βιογραφικό
Δημοσιεύσεις
Επικαιρότητα
Επικοινωνία
Σύνδεσμοι
Αρχική σελίδα
Copyright 2006 r a i d o s interractive