Το γενετικό εμπόριο και η αυγή ενός θαυμαστού νέου κόσμου

Η Αμερική βρίθει πλέον από βιοτεχνολογικές εταιρείες οι οποίες έχουν ετήσια έσοδα πάνω από 20 δισεκατομμύρια δολάρια και απασχολούν χιλιάδες υπαλλήλους. Η ανανέωση του εξοπλισμού, η πρόσληψη προσωπικού και η δημιουργία νέων γενετικών προϊόντων λαμβάνουν χώρα με μια ακατάσχετη βιασύνη προκειμένου τα τελευταία να ενσωματωθούν στην αγορά. Όμως αυτές οι εταιρείες είναι μόνο μια γεύση από την νέα τεχνολογική και οικονομική μεταβιομηχανική επανάσταση που έχει ξεκινήσει εδώ και δέκα χρόνια και από ότι φαίνεται θα διαρκέσει μερικούς αιώνες. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά τον "αιώνα της Φυσικής και της Χημείας" όλοι μιλούν για τον "αιώνα της Βιολογίας", αφού ήδη οι καινοτομίες της βιοτεχνολογίας αναδιαρθρώνουν όλους τους τομείς της οικονομίας.
Μερικά από τα πιο εντυπωσιακά παραδείγματα γενετικών προϊόντων που καταδεικνύουν αυτή τη σχέση, βιοτεχνολογίας και οικονομικής αναδιαμόρφωσης απαντώνται στην εξορυκτική βιομηχανία. Οι επιστήμονες έχουν ήδη καταφέρει να παράγουν μικροοργανισμούς που μπορούν να αντικαταστήσουν τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στην εξόρυξη των μεταλλευμάτων. Είκοσι χρόνια πριν Αμερικανοί ερευνητές είχαν φέρει σε πέρας αυτή την επιστημονική σύλληψη αναπτύσσοντας οργανισμούς που καταναλώνουν μέταλλα όπως το μαγγάνιο, το νικέλιο, ο σίδηρος και το κοβάλτιο, ενώ παράλληλα μια εταιρεία είχε καταφέρει την δημιουργία ενός βακτηρίου που είχε την ικανότητα να καθαρίζει τον χαλκό από τα άλατα που περιέχει. Αυτό είχε επιτευχθεί μέσω ενός ενζύμου που μπορούσε να συνθέτει το συγκεκριμένο βακτήριο. Είναι προφανές ότι τέτοιες τεχνικές είναι αρκετά πιο οικονομικές από τις συμβατικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται ως τώρα για την εξόρυξη και την επεξεργασία των φτωχών μεταλλευμάτων. Άλλο παράδειγμα είναι η χρήση μικροβίων για την χημική εξόρυξη των μεταλλευμάτων μέσα στα οποία βρίσκεται ο χρυσός ενώ στο μέλλον η βιομηχανία εξόρυξης επιθυμεί να επιτύχει και την αξιοποίηση των μεταλλικών απορριμμάτων, κάτι που σε κανονικές συνθήκες δεν συμβαίνει. Σπουδαία ερευνητική δραστηριότητα αναπτύσσεται και στον τομέα του σχεδιασμού μικροβίων που θα είναι ικανά να καταναλώνουν μεθάνιο. Η σημασία μιας τέτοιας εξέλιξης είναι μεγάλη αφού έτσι θα μπορούσε να εξαλειφθεί μια από τις κυριότερες αιτίες εκρήξεων στα ορυχεία.
Επιπρόσθετα, οι εταιρείες που ασχολούνται με τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας έχουν στρέψει την προσοχή τους στην αντικατάσταση του κάρβουνου, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Οι προσπάθειες των ερευνητών επικεντρώνονται και στην βελτίωση καλλιεργειών όπως του ζαχαροκάλαμου από το οποίο ήδη παράγονται καύσιμα για τα αυτοκίνητα.. Μάλιστα εκτιμάται ότι μέχρι τα μέσα του επόμενου αιώνα πάνω από το 25% των καυσίμων που θα χρησιμοποιούν τα οχήματα στην Αμερική, θα προμηθεύονται από την αιθανόλη που σχηματίζεται από καλλιέργειες ζάχαρης και σιτηρών. Ο τελικός στόχος των επιστημόνων είναι να αντικαταστήσουν όλα τα φυσικά καύσιμα με άλλα βιολογικά καύσιμα που θα προσφέρουν πιο εξελιγμένες προσεγγίσεις. Η τελευταία δημιουργία των εν λόγω επιστημόνων είναι η δημιουργία βακτηρίων που αποικοδομούν τα αγροτικά κατάλοιπα, τα σκουπίδια από το κλάδεμα των δέντρων στις αυλές, τα στερεά απόβλητα των πόλεων και τα χάρτινα απόβλητα μετατρέποντάς τα σε αιθανόλη.
Στον τομέα της Χημείας οι ερευνητές εργάζονται πυρετωδώς για την αντικατάσταση του πετρελαίου με ανανεώσιμους πόρους από μικρόβια και φυτά.Όπως όμως είναι γνωστό, το πετρέλαιο μεταξύ των άλλων αποτελεί και πρώτη ύλη για την παρασκευή των πλαστικών. Έτσι μια Βρετανική εταιρεία, η ICI, παρήγαγε βακτήρια τα οποία είναι ικανά να παράγουν πλαστικά και μάλιστα με διάφορους βαθμούς ελαστικότητας. Επιπλέον, η ιδιότητα των πλαστικών να είναι μόνο κατά 1% βιοαλλοιώσιμα τα καθιστά χρήσιμα ως πετροχημικές πλαστικές ρητίνες. Μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες, η Monsanto, σκοπεύει να εισαγάγει σύντομα στην αγορά ένα φυτό που θα παράγει πλαστικό εξαιτίας ενός γονιδίου που έχει προστεθεί στο φυτό. Τέλος, ακόμη και η δημιουργία ινών και υλικών συσκευασίας εμπίπτει στις εφαρμογές της σημερινής βιοτεχνολογίας. Πρόσφατα, ο στρατός των Η.Π.Α. δημιούργησε βακτήρια που παράγουν μετάξι λόγω του γονίδιο που έχει εισαχθεί σε αυτά από το γενετικό υλικό αράχνης. Καθότι το μετάξι της αράχνης είναι μια από τις πιο ανθεκτικές ίνες, οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι θα μπορούν να παράγουν τέτοιες ίνες μέσω των βακτηρίων, τις οποίες θα χρησιμοποιούν από καλύμματα αλεξίπτωτου μέχρι τμήματα αεροπλάνου!
Η βιοτεχνολογική επανάσταση σίγουρα προσφέρει νέες διεξόδους και μεθόδους που μετασχηματίζουν τόσο την οικονομία όσο και όλους τους άλλους τομείς της ανθρωπότητας. Παρόλα αυτά η προσπάθεια κάποιων επιστημόνων να προσδίδουν σε κάθε νέα τεχνολογία τα χαρακτηριστικά του αναπόφευκτου και της ουδετερότητας -προκειμένου να κερδίσουν πολλά από την γρήγορη εισαγωγή και αποδοχή των εφευρέσεών τους - αποτελεί όλο και συχνότερο φαινόμενο. Οι τεχνολογίες όμως ούτε αναπόφευκτες είναι ούτε απαλλαγμένες από αξιολογικές αναφορές. Η πραγματικότητα είναι ότι οι τεχνολογίες είναι μεγεθύνσεις και προεκτάσεις του βιολογικού μας σώματος ώστε να ξεπεράσουμε τους περιορισμούς του χώρου, του χρόνου και του υψηλού κόστους. Όπως τα αυτοκίνητα είναι προέκταση των ποδιών μας, οι υπολογιστές της μνήμης μας κτλ, έτσι και κάθε νέα τεχνολογία-εργαλείο αντιπροσωπεύει την ισχύ του ανθρώπου έναντι της φύσης και έναντι του άλλου ανθρώπου. Η άσκηση αυτής της ισχύος δεν είναι ποτέ ουδέτερη γιατί όταν εφαρμόζεται, κάποιος ή κάτι γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης ώστε να πετύχουμε τον τελικό στόχο. Υπάρχουν πάντα νικητές και χαμένοι.
Ο Ιωάννης Παπαποστόλου
Βιογραφικό
Δημοσιεύσεις
Επικαιρότητα
Επικοινωνία
Σύνδεσμοι
Αρχική σελίδα
Copyright 2006 r a i d o s interractive
Διαβάστε περισσότερα άρθρα