Γκαρσόν! Υπάρχει ένα γονίδιο στο φαγητό μου! :

Μια κριτική ανασκόπηση των γενετικά μεταλλαγμένων τροφίμων


Πως θα νιώθατε αν την στιγμή που είστε έτοιμοι να απολαύσετε το Κυριακάτικο γεύμα σας μαθαίνατε ότι το χοιρινό που βρίσκεται στο τραπέζι σας είναι ενισχυμένο με γονίδια ανθρώπου και οι πατάτες με γονίδιο σκορπιού; Είναι εύλογο κάποιος να σκεφτεί : Πως θα επηρεάσουν αυτά τα γονίδια το φαγητό μου; τι επιπτώσεις θα έχει στον οργανισμό μου; δεν εγείρονται ηθικά ζητήματα από μια τέτοια κατανάλωση; Τα ερωτηματικά είναι πολλά, αλλά οι απαντήσεις -όπως συνήθως συμβαίνει με ανάλογους επιστημονικούς νεωτερισμούς- είναι περισσότερες. Σίγουρο πάντως είναι ότι οι γενετιστές άνοιξαν για άλλη μια φορά το κουτί της Πανδώρας προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις ανά τον κόσμο.
Στις 18 Μαΐου 1994 διατέθηκε στο εμπόριο το πρώτο γενετικά μεταλλαγμένο προϊόν. Ήταν μια γενετικά τροποποιημένη ντομάτα με το όνομα Flavr Savr, στην οποία είχε κατασταλεί η δράση ενός ενζύμου που προκαλεί την ωρίμανση με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται η παραμόρφωση της ντομάτας πάνω στο φυτό ή στο ράφι χωρίς να σαπίζει. Ακολούθησαν και άλλες περιπτώσεις όπως αυτή του μεταλλαγμένου σολομού που ενισχύθηκε με ένα γονίδιο της αρκτικής Γλώσσας ώστε να αντέχει στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες του Καναδά όπου και δημιουργήθηκε. Άλλες, πιο πρόσφατες, τροφικές καινοτομίες περιλαμβάνουν κοτόπουλα με γονίδιο μοσχαριού για μεγαλύτερη παραγωγή, σπαράγγια με γονίδια αρουραίου για αντοχή σε ζιζανιοκτόνα, ντομάτες με γονίδια βακτηρίου για προστασία από κάμπιες και άλλα...
Παρά την προσπάθεια της Αμερικανικής Αυτοκρατορίας για την επιβολή ενός <<βιοτεχνολογικού ιμπεριαλισμού>> με στόχο μια νέου τύπου φεουδαρχία στο χώρο της γεωργικής παραγωγής, οι Ευρωπαίοι τα αποφεύγουν, ακόμη και αν δεν υπάρχουν αδιαμφισβήτητα στοιχεία εναντίον τους. Μπορεί όμως ο μέσος Ευρωπαίος, ο οποίος ζει με 50 ευρώ την ημέρα, να έχει περάσει στην φάση της ποιότητας και να αγοράζει βιολογικά προϊόντα, αλλά την στιγμή που εκατοντάδες εκατομμύρια εξαθλιωμένων τριτοκοσμικών επιβιώνουν μόλις με 1 ευρώ ημερησίως τα μεταλλαγμένα αποτελούν την μόνη ελπίδα για την λύση του προβλήματος διατροφής.
Δυστυχώς όμως οργανώσεις με έντονο οικολογικό αλλά προφανώς με ανύπαρκτο ανθρωπιστικό ενδιαφέρον διαδηλώνουν συνεχώς εναντίον των μεταλλαγμένων τροφίμων και συντηρούν αυτή την τρομοκρατία που έχει κυριεύσει τον καταναλωτή σχετικά με το θέμα. Αυτό που κάνουν τέτοιου είδους οργανώσεις είναι να κινδυνολογούν αλλά ακόμη και να ηθικολογούν γύρω από τα μεταλλαγμένα τρόφιμα χωρίς να αναφέρονται στα πλεονεκτήματα των προϊόντων αυτών. Οι πιθανοί κίνδυνοι που προβάλουν είναι: 1) η εκδήλωση αλλεργικών αντιδράσεων σε άτομα με προδιάθεση σε διάφορες αλλεργίες 2) η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά. Επειδή μερικά τέτοια τρόφιμα εμπεριέχουν γονίδια που προκαλούν αυξημένη αντοχή σε αντιβιοτικά υποστηρίζεται ότι αν αυτή η αντοχή μεταβιβαστεί σε μικρόβια τότε ίσως και αυτά αποδειχθούν απρόσβλητα στα συγκεκριμένα φάρμακα 3) η τοξικότητα που επιτυγχάνεται μέσω της γενετικής τροποποίησης. Πολλά φυτά τροποποιούνται έτσι ώστε να έχουν αυξημένα επίπεδα τοξινών για να αμύνονται από τις επιθέσεις εντόμων και παρασίτων χωρίς την χρήση φυτοφαρμάκων. Οι τοξίνες όμως αυτές μπορούν να περάσουν μέσω της τροφής και στον άνθρωπο προκαλώντας δηλητηριάσεις. Εκτός όμως από τους παραπάνω κινδύνους προβάλλονται και ακραίες απόψεις όπως αυτή που υποστηρίζει ότι η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν γονίδια ανθρώπου συνιστά κανιβαλισμό!!
Ενώ στην Αμερική τα συγκεκριμένα τρόφιμα έχουν προκαλέσει περισσότερο ενθουσιασμό παρά σκεπτικισμό, αφού ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό καταναλωτών τα αγοράζουν, το μορατόριουμ που έχει κηρύξει η Ευρώπη στις εισαγωγές τέτοιων τροφίμων αποτελεί σοβαρό πλήγμα για τους Αμερικανούς αγρότες. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α., ένας από τους πιο αξιόπιστους οργανισμούς που σχετίζονται με την ανθρώπινη υγεία, προβλέπει ότι τα μεταλλαγμένα τρόφιμα πρέπει να χαρακτηρίζονται ως τέτοια στην ετικέτα τους μόνο αν η θρεπτική τους αξία έχει ουσιωδώς αλλάξει ή αν έχει προστεθεί κάποιο γονίδιο που μπορεί να προκαλέσει αλλεργία. Οι επιπτώσεις λοιπόν στον οργανισμό είναι ελεγχόμενες εφόσον προηγείται εκτεταμένη επιστημονική έρευνα και υπάρχει σήμανση στην συσκευασία του προϊόντος. Όσο για τα ηθικά ερωτηματικά, είναι πιο ηθικό να καταναλώσει κάποιος χοιρινό με γονίδιο ανθρώπου ή να πεθαίνουν καθημερινά χιλιάδες παιδικές ψυχές από την πείνα; Τα συμπεράσματα δικά σας
.
Ο Ιωάννης Παπαποστόλου
Βιογραφικό
Δημοσιεύσεις
Επικαιρότητα
Επικοινωνία
Σύνδεσμοι
Αρχική σελίδα
Copyright 2006 r a i d o s interractive
Διαβάστε περισσότερα άρθρα